De uitvoering

We stellen voor om de participatie langs twee lijnen te laten plaatsvinden. We willen namelijk tegelijk betrokkenheid creëren voor de keuzes die we beleidsmatig maken voor de hele gemeente.

Verdieping spoor 2: Warmte

Warmte heeft het grootste aandeel in het energieverbruik van de gemeente Teylingen. De meeste warmte is bestemd voor de gebouwde omgeving en een klein deel voor de bedrijven en landbouw.

Tegengestelde ontwikkelingen

In de komende jaren verwachten we verschillende ontwikkelingen die van invloed zijn op het warmtegebruik in de gebouwde omgeving. Hier hebben we rekening mee te houden bij het bepalen van onze doelen en strategie.

Maatregelen tot 2030

Als we het besparingsdoel van 15% ten opzichte van 2014 willen behalen zal in de komende jaren ongeveer 87 TJ aan warmte bespaard moeten worden in de bestaande gebouwen (Tabel 1).

Doorkijk na 2030

In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 95% van de woningen en gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Er zijn alternatieve manieren om te verwarmen, zoals elektrische warmtepompen, warmtenetten op aardwarmte of duurzaam gas.

Verdieping spoor 3: Mobiliteit

Mobiliteit is goed voor één derde van de energievraag in Teylingen. Op dit moment rijdt het merendeel van de auto's, scooters, brommers, vrachtwagens en bussen op fossiele brandstoffen.

Verdieping spoor 4 en 5: Elektriciteit

Elektriciteit is de meest veelzijdige en complexe toepassing. Hoe de vraag naar elektriciteit zich ontwikkelt wordt voor een groot deel bepaald door ontwikkelingen op het gebied van warmte en mobiliteit.

Verandering van het energiesysteem

De energievoorziening zoals we die nu kennen zal drastisch gaan veranderen. Nu wordt voornamelijk aardgas gebruikt voor de warmtevoorziening in de gebouwde omgeving, landbouw en industrie.

Potentie zonPV op daken

Alles wat op daken kan worden opgewekt, hoeft niet meer in het landschap te gebeuren (dubbel ruimtegebruik). De staafdiagram hieronder laat de verwachte elektriciteitsvraag zien voor 2030 (grijze kolom) en 2050 (licht grijze kolom).

Resterende elektriciteitsopwek

Om de doelstellingen voor 2030 en daarna 2050 te behalen is meer elektriciteit opwekking nodig dan er mogelijk is met ‘zon op dak’. Hoeveel dat precies is hangt af van hoeveel zonnepanelen er daadwerkelijk op daken geïnstalleerd worden.

Toon meer resultaten