Waarom een LES?
In het Klimaatakkoord en in de RES 1.0 zijn doelen vastgesteld. Om deze doelen concreter te maken voor Lisse hebben we behoefte naar inzicht in 1) hoe de energiehuishouding er in onze gemeente voor staat, 2) hoe wij onze eigen ambitie kunnen halen en 3) tegelijkertijd aan de Klimaatwet voldaan kan worden. Om hier antwoord op te geven is de LES opgesteld.
Deze LES geeft aan waar de gemeente nu staat qua totale energiehuishouding (elektriciteit, warmte en mobiliteit), hoe deze energievraag zich zal ontwikkelen in de toekomst (toekomstige opgave) en welke maatregelen belangrijk zijn om onze doelen in 2030 en 2050 te bereiken.
De LES geeft inzicht in wat onze opgave is, hoe doelen gerealiseerd kunnen worden en welke uitdagingen wij als gemeente nog voor de boeg hebben. Dit vanuit de ambitie om in 2050 energieneutraal te willen zijn.
De strategie omschrijft de mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame energie opwek binnen de gemeentegrenzen. De LES gaat vooral over de verduurzaming van energiehuishouding in de gebouwde omgeving (woningen, utiliteiten[1] en commerciële panden) en mobiliteit. De grote bedrijven en agrarisch sector zijn niet nader verkend in deze LES. Het aandeel van de grote bedrijven en agrarische sector in het totale energieverbruik is beperkt (140 TJ op een totaal van 1.226 TJ, oftewel een aandeel van 11%, in het jaar 2019). In het Klimaatakkoord is afgesproken dat deze bedrijven samenwerken en aangestuurd worden op landelijk niveau (Rijksoverheid) en niet door (lokale) gemeenten. Overwegend gaan deze bedrijven ook zelf aan de slag wanneer zij daartoe de mogelijkheden zien. Een goed voorbeeld van zo’n eigen initiatief is dat LTO[2] onderzoek doet naar kleinschalige windenergie in de bollenstreek (zie grijze kader).
Van strategie naar uitvoering
De energietransitie raakt ons allemaal: jong en oud, arm en rijk, inwoner en bedrijf. De LES is een strategie op hoofdlijnen, het is nog geen uitvoeringprogramma waarin projecten met naam en toenaam genoemd worden. Wij stellen als gemeente, na vaststelling van de LES, een uitvoeringsprogramma op waarin staat wat wij zelf kunnen en willen oppakken en uitvoeren. Maar voor de uitvoering van de gehele energietransitie zijn we ook afhankelijk van inwoners en bedrijven en de juiste instrumenten en middelen van het Rijk. Wij gaan daarbij helpen en zelf het goede voorbeeld geven (zie Spoor 1: Zelf het goede voorbeeld geven).
De LES geeft naast een verkenning en strategie ook de kaders aan waarbinnen wij willen werken aan de energietransitie in de gemeente. Zo weet iedereen wat we aan elkaar hebben en kunnen we op weg om een duurzame samenleving te worden.
LTO en Stichting Greenport Duin- en Bollenstreek hebben het initiatief genomen om te onderzoeken wat de mogelijkheden van wind en zonPV zijn in de Bollenstreek. Het resultaat van dit onderzoek wordt in 2021 verwacht. (Bron: Stichting Greenport DBS).
- 1 Utiliteiten is een overkoepelend term voor vastgoed zonder woonbestemming. U kunt hierbij denken aan: winkels, kantoren, fabrieken, bedrijfshallen en opslagruimtes.
- 2 Voor meer informatie zie: LTO & Greenport