Samenhang LES, RES en TVW
De plannen voor de hele regio zijn dit jaar gepresenteerd in de eerste versie van de Regionale Energie Strategie (de RES 1.0), die tijdens de raadsvergadering van 17 juni 2021 door de gemeente Lisse is vastgesteld. Deze RES 1.0 vormt samen met onze ambitie, energieneutraal in 2050 de basis voor de LES van Lisse. In de RES 1.0 worden verschillende doelen gesteld voor alle gemeenten in de regio tezamen. Het hoofddoel is energieneutraal in 2050. Allereerst betekent dit energie besparen. De RES zet in op 1,1 TWh (4,0 PJ) energiebesparing voor de regio in 2030 (ten opzichte van 2014).
Daarnaast zet Holland Rijnland in om tot 2030 1,03 TWh (3,7 PJ) extra opwek van hernieuwbare elektriciteit gerealiseerd te hebben (ten opzichte van 2014). Dit leidt in 2030 tot 4,1 PJ duurzame elektriciteit in totaal. Naast concrete en kwantitatieve doelstellingen voor energiebesparing en duurzame energieopwekking, wordt er ingezet op schonere, slimmere en andere mobiliteit. In RES-verband is afgesproken dat iedere gemeente in de regio evenredig zal bijdragen aan deze regionale doelstellingen. Deze LES is een lokale doorvertaling van de RES Holland Rijnland (zie bovenstaande figuur).
De LES zorgt ervoor dat wij inzicht krijgen in de opgave en mogelijkheden van onze gemeente en hoe dat in verhouding staat tot de regio (zie ook de paragraaf ‘Onze energiehuishouding’). Dit inzicht is in eerste instantie de basis voor ons (op te stellen) uitvoeringsprogramma. De inzichten kunnen wij ook weer teruggeven aan de RES-organisatie. Deze wisselwerking is belangrijk richting de toekomst, zodat wij regie behouden over onze eigen energietransitie.
Waar de LES een eigen initiatief is van de gemeente Lisse, is de Transitievisie Warmte een nationale verplichting die volgt uit het Klimaatakkoord. Waar de TVW zich alléén bezighoudt met de warmtetransitie van de gebouwde omgeving, kijkt de LES naar het héle energiesysteem.
De plannen uit de TVW leiden onder andere tot een toenemende vraag naar elektriciteit. De LES neemt deze informatie mee bij het bepalen van de strategie voor de toekomstige elektriciteitsvoorziening in Lisse als geheel. Daarom is eerst de TVW vastgesteld en is vervolgens de LES opgesteld.
De uitvoeringstrajecten van LES en TVW liepen deels parallel aan elkaar. Beide trajecten vullen elkaar aan en beïnvloeden elkaar.