Participatie tijdens het LES traject
Inwoners, ondernemers, ketenpartners en andere stakeholders (zoals Bedrijfsleven Bollenstreek, Zuid Hollands Landschap, Stichting Lisse Duurzaam en Cultuurhistorische vereniging Oud Lisse) in de gemeente Lisse zijn vanaf een vroeg stadium meegenomen in het LES traject. Dat is in twee fases gedaan.
In de eerste fase, tussen september 2020 en januari 2021, heeft de gemeente input aan inwoners en andere betrokkenen gevraagd voor de uitgangspunten voor de LES, en de RES 1.0. Daarvoor zijn zowel interviews, enquêtes als groepsgesprekken georganiseerd. Deze uitgangspunten zijn vervolgens door de raad bij- en vastgesteld (zie Bijlage: Uitgangspunten LES gemeente Lisse). Wilt u meer lezen over de invulling en opbrengst van deze eerste fase in de participatie? Lees dan de Analyse maatschappelijke haalbaarheid LES & TVW van 12 februari 2021.
De tweede participatieve fase vond plaats van april tot juli 2021. Als startschot van deze fase organiseerden we een online energiecollege waarin technische experts de mensen bijpraatten over de energietransitie. De wethouders van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zoomden in op hun eigen gemeenten. Van de gelegenheid tot vragen stellen werd intensief gebruik gemaakt.
Daarna hebben inwoners van Lisse op 11 mei in kleine groepjes meegedacht over de Lokale Energiestrategie van Lisse. Aan het begin van de sessie werden zij door experts bijgepraat over de voorlopige conclusies met betrekking tot de techniek: wat is er nodig om in 2050 energieneutraal te zijn en wat kan er in de beschikbare ruimte in Lisse. Daarna volgde een gesprek over 3 thema’s: 1) besparing in de eigen woning; 2) kleinschalige opwek rondom de eigen woning; 3) grootschalige opwek van zonne- en windenergie.
Wilt u meer lezen over de opbrengst van deze gesprekken? Lees dan de Opbrengst meedenksessie zon en wind.
Meer over het participatietraject in Lisse, en de bevindingen daarvan is te lezen in het hoofdstuk Communicatie en participatie.