Uitgangspunten van de participatie
De implementatie van de LES zal steeds concreter worden. Nu de uitgangspunten van de energietransitie in deze LES zijn vastgelegd, is het nodig om voor de vervolgstap nieuwe uitgangspunten vast te stellen voor de participatie.
1. Een permanent gesprek.
De gemeente wil permanent in gesprek over de energietransitie. Dit betekent dat de eerste stappen die nu gezet zijn, niet zonder vervolg kunnen blijven. We willen inwoners betrekken bij de keuzes die we als gemeenten gaan maken. De input die we krijgen, wegen we af, en we beargumenteren waarom we iets wel of niet meenemen.
2. Stimuleren van koplopers, met oog voor andere belangen.
Binnen de gemeente Lisse hebben we gemerkt dat er bij een specifieke groep inwoners veel energie zit. Die hebben zich ook deels verenigd in Lisse Duurzaam en de energiecoöperatie in oprichting. Bij deze koplopers ontstaan ideeën, initiatieven en daarmee ervaringen die we ook weer breder kunnen verspreiden en die als inspiratie kunnen dienen voor anderen. Tegelijkertijd willen we oog houden voor andere belangen die leven in de samenleving en die mogelijk inwoners belemmeren om mee te doen.
3. Van een algemeen gesprek, naar een specifiek gesprek.
De uitvoering van de LES zal steeds concretere vragen en uitdagingen met zich meebrengen. Daarmee wordt ook de doelgroep concreter, en heb je het over concrete wijken, straten of type woningen. We zullen zo specifiek mogelijk met mensen over hun eigen leefomgeving in gesprek gaan. Dat zullen we doen op manieren die aansluiten bij de beschikbaarheid en interesses van de mensen in die wijk. Zo komen we per opgave tot een ideale mix van activiteiten om inwoners te betrekken.
4. Digitaal en fysiek.
In de afgelopen periode konden we uitsluitend digitaal in gesprek gaan, door de beperkingen die de coronapandemie met zich meebracht. Dit heeft positieve effecten op het participatietraject gehad, bijvoorbeeld doordat er mensen zijn aangesloten die anders niet hadden meegedaan. Anderzijds heeft het ook negatieve effecten gehad, omdat er een stuk minder mogelijkheid was tot informeel 1-op-1-contact. Voor het vervolg willen we dus sowieso hybride trajecten aanbieden aan inwoners, zodat mensen de keus hebben of ze digitaal of fysiek meepraten.