Energiestrategie

Voor een succesvolle energietransitie zijn drie aspecten belangrijk:

Onze randvoorwaarden

De gemeenteraad van Hillegom heeft bepaald wat wij als gemeente wel en niet willen in de energietransitie. Dit noemen we uitgangspunten. De uitgangspunten zijn gebruikt om deze LES vorm te geven.

De 5 sporen van de lokale energiestrategie

Onze energiestrategie bestaat uit 5 sporen:

Waar kun je aan denken tot 2030?

Na het vaststellen van de Lokale Energiestrategie stellen we een uitvoeringsplan op waarmee wij de energietransitie op een verantwoorde manier kunnen versnellen.

Wat doen we later (na 2030)

De lijn die tot 2030 wordt ingezet wordt voortgezet richting 2050. Waarbij vanaf 2030 er meer aandacht zal zijn voor de warmtetransitie met warmtenetten en ‘all electric’ oplossingen.

Routekaart 2050

In de onderstaande figuur is de hele energiestrategie van Hillegom in één oogopslag te zien. Dit is het resultaat van het hele proces wat vooraf en tijdens het opstellen van deze LES heeft plaatsgevonden.

Communicatie en participatie

De verschillende sporen van de LES kunnen flinke impact hebben op inwoners en hun leefomgeving. Grootschalige opwek grijpt natuurlijk in op de leefomgeving.

De aanloop naar de LES

Daarom houden we naast de technische haalbaarheid en de ruimtelijke inpasbaarheid ook consequent de maatschappelijke aanvaardbaarheid en haalbaarheid in het vizier.

De uitvoering van de LES

We gaan de participatie op basis van het te ontwikkelen participatiebeleid vanuit verschillende aspecten laten plaatsvinden. We willen namelijk betrokkenheid creëren voor de keuzes die we beleidsmatig maken voor de hele gemeente.

Verdieping spoor 2: Warmte

Warmte heeft het grootste aandeel in het energieverbruik van de gemeente Hillegom. De meeste warmte is bestemd voor de gebouwde omgeving en een klein deel voor de bedrijven en landbouw.

Toon meer resultaten