Potentie zonPV op daken

Alles wat op daken kan worden opgewekt, hoeft niet meer in het landschap te gebeuren (dubbel ruimtegebruik). Het onderstaande figuur laat de verwachte elektriciteitsvraag zien voor 2030 (grijze kolom) en 2050 (licht grijze kolom). Ook de huidige elektriciteitsvraag is te zien (donkergrijze kolom). Het laat ook zien hoeveel er in 2019 duurzaam op daken werd opgewekt (groene kolom).

Zonnepanelen op daken

Alles wat op daken kan worden opgewekt, hoeft niet meer in het landschap te gebeuren. Met zonnepanelen op daken kan in 2030 circa 111 TJ en in 2050 circa 260 TJ aan elektriciteit worden opgewekt.

Potentie zon op dak tot 2030, spoor 4

In 2020 is de hoeveelheid zon op dak inmiddels doorgegroeid tot 37 TJ. Daarnaast laat het figuur zien wat de potentie is van elektriciteitsopwekking op daken in 2030 en 2050 (geel en paars gearceerde kolommen). Als laatste is het doel voor duurzame elektriciteitsopwekking in 2030 te zien (blauwe kolom).

Bij de potentie ‘zon op dak’ is uitgegaan van de daken van woningen en bedrijven. Daarbij is ook rekening gehouden met de verwachte nieuwbouw in deze twee categorieën. Het doel voor 2030 voor Hillegom is bepaald naar rato van het inwonertal van Hillegom ten opzichte van de doelstelling voor de gehele RES-regio Holland Rijnland (zie ook ‘van ambitie naar doelstellingen’).

Figuur: Overzicht elektriciteitsverbruik, doelstelling en opwek zon op dak 2019-2030-2050

Zoals te zien in dit figuur is de potentie zon op dak in 2030 niet voldoende om onze doelstelling te halen. De verwachting is dat circa 70% van de doelstelling in 2030 op daken kan worden opgewekt. De resterende 30% zal door zon langs infrastructuur, zonPV-velden en/of windturbines moeten worden opgewekt om het doel voor 2030 te behalen.

Potentie zon op dak tot 2050

In 2050 nemen de elektriciteitsvraag en de potentie[1] zon op dak verder toe. De potentie neemt toe omdat niet alle daken (die geschikt zijn) tegelijk belegd zullen worden met zonnepanelen. Naarmate de tijd vordert zullen zonnepanelen ook steeds betaalbaarder worden, en daardoor meer toegepast. Ook zullen er technische verbeteringen[2] zijn op het gebied van zonnepanelen, denk daarbij aan (lichtgewicht) zonnepanelen in gevels en ramen en zonnepanelen dakpannen en aan verbeterd rendement van zonnepanelen in het algemeen. Deze factoren dragen er allemaal aan bij dat er meer zonne-energie opgewekt kan worden.

Naar verwachting zal circa 51% van de totale elektriciteitsvraag van Hillegom in 2050 met zonnepanelen bij woningen en bedrijven kunnen worden opgewekt. Dat laat nog een behoorlijke opgave (49%) over voor grootschalig zon en wind in het buitengebied en langs infrastructuur in 2050.

Nauwe samenwerking met netwerkbeheerder

Er moet in nauw overleg met de netwerkbeheerder Liander worden samengewerkt om de uitbreiding van zowel de vraag als het aanbod van elektriciteit mogelijk te maken.

Wat verwachten we van innovaties?

In het onderzoek van TNO (zie voetnoot) worden verschillende innovaties benoemd op het gebied van zonne-energie. Denk hierbij aan hogere rendementen van zonnepanelen, dunnere en lichtere zonnepanelen, etc.

Ondanks dat innovaties bij zullen dragen aan meer opwek uit zonne-energie, is het niet de verwachting dat er significant meer potentie zal zijn op de korte termijn. Dit komt omdat nieuwe ontwikkelingen relatief duur zullen zijn ten opzichte van de huidige en nog steeds verbeterende, zonnepanelen.

Daarnaast spelen er nog andere factoren een rol waarom er wel of niet meer zonnepanelen op daken terecht zullen komen. Zo spelen de geschiktheid van het dak, de welwillendheid van woningeigenaren, de betaalbaarheid van zonnepanelen en het feit dat men over het algemeen niet meer opwekt dan men zelf nodig heeft, allemaal een rol in waarom niet al het ‘beschikbare’ dakoppervlak vol gelegd zal worden met zonnepanelen.

  • 1 Bronnen: 1) ‘Ruimte voor zonne-energie in Nederland 2020 – 2050’, Holland Solar, 2015.2) ‘Het potentieel van zonnestroom in de gebouwde omgeving van Nederland’, PBL & DNV-GL, 20143) ‘Factsheet: Zon-pv en wind op land’, NPRES, 2019
  • 2 Bron: ‘Zonpositief: zonne-energie op weg naar impact’, TNO, maart 2021