De uitvoering van de LES

We gaan de participatie op basis van het te ontwikkelen participatiebeleid vanuit verschillende aspecten laten plaatsvinden. We willen namelijk betrokkenheid creëren voor de keuzes die we beleidsmatig maken voor de hele gemeente. Daarnaast willen we betrokkenheid en input krijgen op hoe specifieke maatregelen uitwerken in wijken of bij doelgroepen.

1. In gesprek over de uitvoering van de Lokale Energiestrategie

De komende tijd worden er projecten gestart om de Lokale Energiestrategie uit te voeren. Dat zijn maatregelen die gericht zijn op besparing, mobiliteit en opwek, zowel grootschalig als kleinschalig. De meeste van deze initiatieven komen van de overheid, maar ook inwoners en bedrijven kunnen zelf initiatief nemen om de doelen van de LES dichterbij te brengen.

Om de permanente dialoog tot stand te brengen, maken we gebruik van het burgerpanel. We bouwen zo voort op de betrokkenheid die veel inwoners in het afgelopen traject aan de dag hebben gelegd, en zorgen ervoor dat ook bij de keuzes die gemaakt worden inwoners betrokken worden.

Daarnaast gaan we werken aan een doorlopende campagne. De gemeente wil haar inwoners doorlopend informeren over de energietransitie.

2. In gesprek over concrete projecten in de gemeenten

Wanneer we starten met concrete projecten rondom opwek of besparing in een specifieke omgeving of voor een specifieke doelgroep, gaan we het gesprek opzoeken met deze doelgroep of in deze omgeving. Afhankelijk van de grootte van de doelgroep en de impact die de maatregelen hebben op de doelgroep bepalen we de scope van het participatietraject. We gaan hierbij in ieder geval uit van de uitgangspunten die al eerder benoemd zijn:

  • We sluiten aan bij de wensen van de doelgroep

  • We bieden ruimte voor dialoog, en laten zien wat we met de opbrengsten doen

  • We gaan zowel digitaal als fysiek in gesprek

3. Ervaringen delen

Overal in de gemeente worden ervaringen opgedaan om te verduurzamen. Of het nu gaat om kleinschalige opwek, gedragsverandering of maatregelen om te isoleren voor woningen en bedrijven. We willen die initiatieven verder brengen door ze te delen en deze ervaringen verder te verspreiden.

We stimuleren onze koplopers. Binnen de gemeente Hillegom zit bij een specifieke groep inwoners veel energie. Bij deze koplopers ontstaan ideeën, initiatieven en daarmee ervaringen die we ook weer breder kunnen verspreiden en die als inspiratie kunnen dienen voor anderen. Tegelijkertijd willen we oog houden voor andere belangen die leven in de samenleving en die mogelijk inwoners belemmeren om mee te doen.

De communicatie en participatie nemen we, op basis van het nog vast te stellenparticipatiebeleid, integraal mee in het uitvoeringsplan.

En tot slot, we willen dat mensen in actie komen om zo met elkaar tot een energie neutrale gemeente te komen. Dit vraagt om een gevarieerde aanpak.