Leeswijzer

Inleiding

In de inleiding is beschreven wat een Lokale Energiestrategie (LES) is en hoe deze samenhangt met de Regionale Energiestrategie (RES) en de Transitievisie Warmte (TVW).

Route naar energieneutraal

Om de energietransitie goed te begrijpen wordt in ‘Route naar energieneutraal’ eerst toegelicht hoe de gemeente er nu voorstaat qua energieverbruik. Vervolgens omschrijven we de doelen en ambities van onze gemeente en welke invloed dit heeft op de toekomstige energievraag. Hoe de doelen behaald gaan worden, staat omschreven in de ‘Energiestrategie’, die bestaat uit meerdere sporen.

Communicatie en participatie

Daarna beschrijven we hoe we aankijken tegen communicatie en participatie, een instrument dat door de hele energiestrategie verweven is en dat onmisbaar is om onze doelen te bereiken.

Verdieping spoor 2: Warmte

In de verdiepende hoofdstukken behandelen we hoe de toekomstige energievraag kan worden ingevuld. Daar wordt kwantitatief, kwalitatief en ruimtelijk op ingegaan. In de verdieping van spoor 2 wordt specifiek nader ingegaan op warmte.

Verdieping spoor 3: Mobiliteit

Voor de verdieping van spoor 3: Mobiliteit wordt nader ingegaan op de ontwikkelingen van onze mobiliteit, zowel persoonlijk als transport van goederen. Hier wordt gekeken hoeveel elektrisch vervoer wordt verwacht en hoe dit zich ontwikkeld in de tijd.

Verdieping spoor 4 en 5: Elektriciteit

In de verdieping van spoor 4 en 5: Elektriciteit wordt dieper ingegaan op de ontwikkeling van de elektriciteitsvraag van nu tot 2030 en 2050. Dit is ook een resultante van de ontwikkeling in de toepassingen warmte en mobiliteit. Er wordt beschreven wat de verwachting is van hoeveel elektriciteit er nodig zal zijn, hoe die in de eigen gemeente opgewekt kan worden, en wat (mogelijke) belemmeringen zijn (ruimtelijk, wettelijk, bestuurlijk en wat betreft het elektriciteitsnetwerk).

Algemeen

De energiehoeveelheden in deze rapportage zijn zo veel mogelijk omgerekend naar Terajoule (TJ) of Petajoule (PJ). Dit is gedaan zodat energiehoeveelheden van verschillende toepassingen met elkaar vergeleken kunnen worden en zich laten herleiden uit de nationale database De Klimaatmonitor. Op sommige plekken in deze rapportage is ook Terawattuur (TWh) gebruikt. Dit heeft te maken met hoe de doelstellingen in het Klimaatakkoord en de RES zijn gecommuniceerd.

Bijlagen

In de bijlagen staat verdiepende informatie over de aannames en uitgangspunten die gebruikt zijn in deze rapportage. Hier is een begrippenlijst te vinden, er is informatie over de energiescenario’s voor 2030 en 2050 te zien, er is informatie te vinden over de uitgangspunten voor de LES vanuit de gemeente, er is informatie te vinden over wind en zonne-energie, over netwerkimpact, en kort wat over waterstof en kernenergie.