Relatie met Het Klimaatakkoord, de RES en de TVW
Aangezien de energietransitie een grote opgave is doen we dit niet alleen. Zo werken we samen met de andere gemeenten in de regio Holland Rijnland aan een Regionale Energiestrategie (RES). Hieronder leggen we uit hoe de energieopgave van landelijk tot lokaal niveau wordt uitgewerkt, uit welke onderdelen deze bestaat en hoe ze met elkaar verbonden zijn.
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.
Van landelijk Klimaatakkoord naar een Regionale Energiestrategie (RES)
Vanuit het landelijk Klimaatakkoord is bepaald dat iedere energieregio een Regionale Energiestrategie (RES) opstelt, waarin de regio aangeeft hoe het zijn aandeel levert aan de doelen uit het Klimaatakkoord. Binnen elke RES is een grote rol weggelegd voor het opwekken van wind- en zonne-energie op land.
Al ruim 4 jaar werken we samen met andere gemeenten in de regio Holland Rijnland (de zogenoemde energieregio) om in 2050 energieneutraal en aardgasvrij te worden. We doen dit, omdat het om een lastige opgave gaat waarbij we elkaar nodig hebben. Een gemeente kan nu eenmaal niet alleen op grote schaal duurzame energie opwekken. Daarvoor heeft elke gemeente te weinig ruimte. Bovendien kun je door samenwerken gebruik maken van elkaars kennis, kunde en capaciteit. En omdat alle partijen de regio goed kennen, kunnen ze veel beter maatwerk bieden.
Voor de zomer van 2021 zullen de gemeenteraden van de verschillende gemeenten in Holland Rijnland de eerste versie van de RES (RES1.0) vaststellen. Wij werken mee om de doelen te halen die landelijk en regionaal zijn gesteld, maar wel op zo'n manier dat het niet ten koste gaat van ons typische landschap want daar zijn we zuinig op. Hoe we als gemeente die vastgestelde doelen willen bereiken, komt in de Lokale Energiestrategie (LES) te staan.
De Transitievisie Warmte (TVW)
Om de doelen voor aardgasvrije woningen te halen, is iedere gemeente verplicht om eind 2021 behalve een LES ook een Transitievisie Warmte (TVW) te hebben. In de TVW komt te staan hoe we onze huizen in de toekomst duurzaam gaan verwarmen. Hiervoor bestaan verschillende technieken, bijvoorbeeld met aardwarmte (geothermie, diep in de bodem), elektrische warmtepompen of restwarmte van fabrieken. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel.
In de eerste TVW bekijken we daarom per wijk wat nu het meest logische alternatief voor aardgas is. Ook onderzoeken we wat een logische volgorde is om wijken van het aardgas te halen. Zo ontstaat er een overzicht per wijk voor het verwachte alternatief voor aardgas en een indicatie van wanneer dat dan gaat gebeuren. Alleen voor wijken die vóór 2030 van het aardgas af gaan, maakt de gemeenteraad al een definitieve keuze. Daarna maken we iedere vijf jaar een nieuwe versie van de TVW. Uiterlijk acht jaar van tevoren staat vast welk alternatief een wijk krijgt. Dit werken we verder uit in een Wijkuitvoeringsplan.
De LES in relatie tot de TVW
Waar de LES ons eigen initiatief is, is de Transitievisie Warmte een verplichting die volgt uit het Klimaatakkoord. Het uitvoeringstraject van LES en TVW loopt parallel en in bijeenkomsten wordt geen onderscheid gemaakt tussen LES en TVW. Leidend is het samen ontdekken hoe we de energietransitie in onze gemeente mogelijk maken en waar wij rekening mee moeten houden in de uitvoering.