Lokale Energiestrategie

In een Lokale Energiestrategie (LES) staan de plannen van een gemeente op het gebied van energie. In de LES beschrijft een gemeente hoe ze energie kan besparen, hoe en waar duurzame energie (windenergie of zonne-energie) in de gemeente kan worden opgewekt, en ook welke infrastructuur nodig is om vraag en aanbod van energie aan elkaar te koppelen. Daarnaast geeft ze hierin aan op welke manier duurzaam reizen kan worden gestimuleerd.

In de LES behandelen we daarom de volgende onderwerpen:

  • energiebesparing

  • opwekken van duurzame energie

  • warmte

  • duurzame mobiliteit

  • ruimtelijke inpassing

Uitgangspunt is dat een gemeente zoveel mogelijk in haar eigen energievraag voorziet. Daarbij houdt ze rekening met de belangen en wensen van haar inwoners: niet alles wat technisch en ruimtelijk kan, moet ook gebeuren. De energietransitie is alleen haalbaar als het samen gedaan wordt.

Hillegom en de LES
We zijn als gemeente al goed op weg. We doen al veel meer met duurzame energie dan 10 jaar geleden. Zo zijn zonnepanelen op woningen tegenwoordig heel normaal en worden nieuwbouwwoningen energieneutraal gebouwd. Ook besparen we energie met bijvoorbeeld ledverlichting, energiezuinige apparaten en de isolatie van onze woningen. Maar dat is nog niet genoeg; de transitie naar een duurzame energievoorziening moet sneller, anders zijn we niet op tijd klimaatneutraal.

De Klimaatmonitor geeft weer hoe wij er als gemeente voor staan. Hiermee ontstaat ook een beeld van de opgave om op termijn klimaatneutraal te worden op het gebied van energie

De energietransitie versnellen is een grote uitdaging. We zien dat elektriciteit een steeds grotere rol gaat spelen, mede door de toename van het aantal elektrische auto’s en de transitie naar aardgasvrije woningen. Er is dus een toenemende vraag naar elektriciteit waarin wij moeten voorzien, bij voorkeur binnen de grenzen van onze gemeente. Als we energie gebruiken op de plek waar we het opwekken, is er weinig verlies van rendement en hoeven we in totaal minder op te wekken.

We hebben daarom meer aandacht voor de grootschalige productie van elektriciteit met wind en zon op daken en velden. Aardgas als warmtebron vervangen we door hernieuwbare warmtebronnen zoals geothermie, restwarmte van bedrijven, biowarmte en omgevingswarmte. 

In de Lokale Energiestrategie geven wij als gemeente aan hoe wij de energietransitie vorm willen geven, wat we gaan doen en waar we beginnen.